keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Työsuojelu




Näin kesän kynnyksellä ( ajatelkaa, kyllä se kesä sieltä pikku hiljaa tulee..) ajattelin valoittaa tärkeistä asioista työpaikalla. Monella teistä saattaa olla ensimmäinen kesätyö tulevalle kesälle tai töiden aloittaminen pitkän tauon jälkeen.



Työssä käyvänä olen päässyt tutustumaan erilaisin työpaikkoihin ( niiden hyviin ja huonoihin puoliin). Työpaikkahaastatteluissa tietenkin hehkutetaan työpaikkaa mutta ei välttämättä kerrota pinnan alla kyteviä asioita jotka ehkä saattaisivat vaikuttaa henkilökemioihin tai ei kerrota suoraan palkkausta vaan sitten kun työsopimuksen allekirjoittamisen hetki koittaa huomaakin tulleensa huiputetuksi.

Aina ei työnhakijat osaa kysyä työnantajalta työn ilmapiiriin liittyviä kysymyksiä, varsinkaan jos kyseessä on ensimmäisiä työpaikkoja. Muutamissa haastatteluissa käyneenä osaan ottaa nyt tämän asian huomioon, koska olen huomannut sen tärkeyden. Huomaan, että välttämättä esimiehet eivät osaa vastata tarkemmin kysymykseen työpaikan ilmapiiristä vaan antavat yleismaallisen vastauksen tyyliin ” Hyvin kaikki tulevat toimeen keskenään” tai sitten vastaavat kysymykseeni kysymyksellä. Noista epämääräisistä vastauksista voi tieten päätellä että joko esimies ei ole tietoinen työpaikan ilmapiiristä tai sitten se on huono.  Poikkeuksena voin kertoa, että yhdessä naisvaltaisessa työpaikassa HR ( henkilöstöasioista vastaava) kertoi työpaikalla vallinneesta eripurasta/ huonosta henkilökemiasta joka oli käsitelty henkilökunnan kanssa kesken. Siitä huolimatta huomasin tiettyjen ihmisten väliset työskentelysuhteet olevan viileät.

Melkeinpä jokaisen työntekijän kuuluisi saada tietää sekä itsensä että työnantajan oikeudet ja velvollisuudet. Tärkeimmät näistä ovat
-         työajat
-         työtehtävät ja tehtäväkenttä
-         ylityömenettelyt
-         sairauspoissaolot ja terveystarkastusasiat
-         vuosiloman määräytyminen
-         työhön perehdytys ja työtuki
-         palkkaus ja lomarahat
-         sekä lähin työsuojeluhenkilö.  

Olen joutunut huomaamaan, että monessa paikassa poljetaan työntekijän työssä jaksamista teettämällä liikaa töitä sillä verukkeella, että yrityksellä ei ole varaa tai resursseja palkata lisää työvoimaa. Säästö muuttuu ennen pitkää paljon kalliimmaksi kuin mitä alun perin uuden työntekijän palkkaus olisi maksanut.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti