maanantai 18. kesäkuuta 2012

Greetings from Budapest !!

Niin se vain viikko sujahti. Hyvässä seurassa aika suorastaan lentää. Mahtava ja naurun täytteinen reissu siis takana. On se raskasta lähteä ajelemaan meidän perältä Helsinkiin päin. Ajomatkoihin saa aina varata sen viisi-kuusi tuntia. Nyt tosin puoteltiin tulomatka niinkin vikkellään kuin neljään tuntiin ja yhden pysähdyksen taktiikalla.


Säät suosivat meitä onnekkaita, sillä saimme nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä säästä Budapestissä. Lämpötilat kohosivat useampana päivänä yli + 30 asteen ja yhtenä iltana saimme sadetta kunnolla. Suomessa sen sijaan oli satanut koko sen viikon ajan jonka olimme olleet matkalla. Budapesti on valtavan kokoinen paikka. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen kuljimme joka paikkaan pääasiassa kävellen sillä tiet olivat merkitty selkeästi ja karttamme oli erinomainen. Joka päivä kävelimme huomaamattamme yli 10 000 askelta päivässä. Mistä tämän sitten tiedän? Otin kotoa mukaan askelmittarin. Suuresta kävelyn määrästä riippumatta käytimme myös julkisia kulkuvälineitä sillä ne ovat kaupungissa hyvät ja kattavat.  Metroa kokeilimme vain muutaman kerran koska emme ihastuneet rullaportaisiin jotka olivat jyrkkääkin jyrkemmät. Vaikka en pode minkäänlaista korkean paikan kammoa, tuntui häijylle nousta lähes 90 asteen kulmassa ylöspäin. Ratikka syrjäytti metron ja sillä olikin näppärä matkailla pitkin kaupunkia kunhan tiesi mihin ratikkaan hypätä. Julkisen liikenteen hinnoista voin sanoa, että se on hyvin halpaa. Seitsemän päivän lippu maksaa 4800 huf = 16 e ja sillä voi kulkea metrossa, junissa, ratikoissa ja linja-autoissa rajattomasti. Noita lippuja kannattaa ostaa metroasemilta joissa hinnat ovat paljon halvempia kuin esimerkiksi omasta hotellista ostettuna.


Hotellimme Baross City Hotel Budapest oli aivan Keleti rautatieaseman vieressä, Baross utcálla. Kolmen tähden hotelli hyvällä paikalla, siistit mutta pienet huoneet ilmastoinnilla ja ilmaisella Wi-Fi:llä varustettuna oli hyvä hinta-laadultaan. Huoneiden hintaan kuului buffettiaamupala joka ei ollut runsas mutta perustyylinen. Hotellissa oli hauska sisäpiha.
Viikko oli lyhyt aika siihen kaikkeen näkemiseen mitä kaupunki olisi tarjonnut. Emme ehtineet esimerkiksi nähdä kuin vilaukselta sankareiden aukiota ja Tonava risteily sekä kylpylät jäi tyystin kokematta. Sen sijaan näimme kaupungin eri kortteleita (Ostoskatu Vaci ut, kauppahallin ympäristö)  Budan puolta ja sieltä eritoten Linnavuorta ja Gellertin kukkulan ympäristöä.Valuuttapolitiikka Unkarissa on hyvä. Hinnat ovat alhaiset ja siellä on matala elintaso. 1 € = n. 300 huf. Hintojen vertailu oli paikallaan jos halusi ostaa halvemmasta paikasta ja säästää hieman rahaa. Esimerkiksi minä ostin tuliaisiksi paprikamaustetta (50g) joka maksoi kauppahallissa halvimmillaan 300 huf. Samaa maustetta kaupattiin Gellertin kukkulalla hintaan 1500 huf.  Kaljan hinta oli yhdessä paikassa litralta  550 huf à 1,80€. Ei  paha.  Hinnat riippuivat siis aikalailla paikasta.  Kiertelemällä eri paikkoja löytyivät ne edulliset paikat.

Hieman hinta esimerkkejä :
Vodka drinkki= 580 huf à1,90 € ( joissain paikoissa oli 1500 huf !!)
Pizza slice = 300 huf. à 1 €
Ruoka ravintolassa = 2500 huf à 8 €
Vesi kaupassa  1,5 l = 250 huf à 0,80€
Kalinka Vodka kaupassa 0,5 l = 1750 huf  à 5,80 €
Tuliaisiakin tuli ostettua, kuten edellä olevasta kuvasta näkyy. Minä ostelen aina tuliaisia, ne kuuluvat omaan matkustuskulttuuriini. Itselleni ostin mm. muutamat korut, lippiksen, t-paidan, kaksi laukkua, paprikamaustetta sekä joka matkalta snapsilasi ja magneetti. Tuliko teille matkakuume? Minä olen tehnyt sellaisen diagnoosin, että minulla se on parantumaton tauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti