perjantai 9. toukokuuta 2014

Kertakäyttökulttuuri

Taannoin esitetty ulkolinjan ohjelma ” Laitteiden ohjelmoitu kuolema”  muistutti taas tästä valloillaan olevasta ajattelutavasta tehdä tähän maailmaan huonokestoisia ja laaduttomia kodinkoneita ja pienlaitteita. Pahimmillaan laitteet eivät kestä edes muutamaa kuukautta kun jokin huono osa menee rikki. Eikö meidän kuluttajina ja ostajina pitäisi pystyä vaatimaan  kestäviä tavaroita? Ei ole mitään järkeä ostaa esimerkiksi puhelinta joka menee rikki puolentoista vuoden kuluttua ihan vain siksi, että se on tehty huonoista osista. Nämä rikki ohjelmoidut laitteet kuormittavat maapalloa turhaan ja saastuttavat sen maan maaperää mihin ne viedään tuhottavaksi.
Se joka keksi ajatuksen ns. kertakäyttötavaroista oli aika ovela. Muistan joskus nähneeni sellaisenkin dokumentin jossa joku keksi tehdä kestävistä sukkahousuista huonolaatuisia ja näin hän sai parannettua omaa myyntiä. Ei vain tämä keksijä osannut arvata loppuun asti millaisia seurauksia tästä tulee.  Nykyään tuntuu ettei millekään yritykselle riitä isokaan voitto vaan aina täytyy saada lisää ja lisää.. Ihminen on sitten ahne eläin. Meidän perheessä onneksi ajatellaan tavaroiden käyttöikää ja yritetään valita kaupasta laadukas tavara vaikka se vähän hintava olisikin. Minulla on itsellänikin periaatteena etten ostaisi halvinta sillä eihän halpuus ole mikään laadun tae eikä köyhän ( tai kenenkään muunkaan) kannattaisi ikinä ostaa halvinta tuotetta. Meillä oli vuoteen 2013 asti mummulta perinnöksi saatu kuvaputkitelkkari. Vieraat jotka meillä kävivät, kuittailivat meille että kyllä nykyään saa jo halvalla taulutelkkareita. Me emme nähneet syytä vaihtaa telkkaria uuteen ennen kuin tämä uskollisesti palvellut yksilö meni rikki eikä sitä saanut korjattua.

Anoppilassa on 30-vuotta vanhat jääkaappi ja pakastin sekä hella/kiertoilmauuni ja ne toimivat vieläkin aivan hyvin. Sähkön kulutus voi olla toista luokkaa kuin uusimmissa, mutta laadun kanssa näistä ei voi kilpailla. Jospa joskus vielä joku viisas kiinnittäisi näihin kestäviin ja laadukkaisiin tavaroihin huomiota ja aloittaisi niiden valmistuksen. 


Kuvat täältä:
www.flickr.com/photos/schmilblick/252772357
www.flickr.com/photos/70887333

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti