maanantai 19. joulukuuta 2011

Hyviä flunssan karkotusvinkkejä

Tähän aikaan vuodesta on liikkeellä eri variaatioita flunssasta; on kuumetta ja nuhaa tai nuhaa ja yskää jne. Tympeä tauti ja jos ei itsestään pidä huolta niin joka vuotinen riesa.
Itse sairastin tuossa syksyllä lievän flunssan jossa minulla ei ollut kuin nenä tukossa ja vähän nuha. Sitä ei kestänyt kuin kaksi viikkoa TÄYSI levolla. Nimittäin ensimmäistä kertaa miesmuistiin kokeilin flunssan aikana täysilepoa. Ei liikuntaa edes rauhallisina kävelylenkkeinä. Yleensä kun minulla tuppaa tavallinen nuha pitkittymään ( 3-6 viikkoiseksi) ja mukaan tulee yskää ja joitain tulehduksia kurkussa tai poskionteloissa. Yllätyin iloisesti kun sairastumista ei kestänyt tuota paria viikkoa enempää. Ajattelin listata muutamia kivoja vinkkejä jotka itse olen testannut ja hyväksi havainnut flunssan ehkäisemisessä ja flunssan hoidossa. Toivottavasti näistä on jollekin hyötyä.



 Flunssan ehkäisyyn:

1.)    Vastustuskyvyn ylläpitäminen. Tämä tarkoittaa lyhyesti sanottuna terveellisiä elämäntapoja eli syö monipuolisesti, liikkuu riittävästi, välttää stressiä ( helpommin sanottu kuin tehty) ja nukkuu riittävästi.

2.)    Kuuma inkiväärijuoma. Flunssan ensi oireita ovat monella (itse mukaan lukien) kurkkukipu. Tämä juoma auttaa karheaan kurkkuun. Lisäksi sillä on mm. tulehduksia poistava vaikutus.  Juoman teko-ohjeen laitan tekstin loppuun niin jokainen voi kokeilla omassa keittiössään reseptiä.


3.)    Valkosipuli. Tämä mauste kuuluu kategoriaan haiseva mutta toimiva kumppani. Tätä käytän jos huomaan, että nenä alkaa vuotaa tai kurkku olla kipeä. Yleensä käytän tätä sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sisäisesti käytettynä viipaloin muutaman siivun leivän päälle ja ei muuta kuin ääntä kohti. Ulkoisesti käytettynä murskaan kevyesti muutaman kynnen ja laitan sukkiin yön ajaksi. Valkosipulin vaikutusaikaa elimistössä en osaa kertoa mutta flunssa on tällä konstilla siirtynyt monta kertaa.

4.)    Vähäsokerinen ruokavalio. Sokeri ei ole muutenkaan terveellistä ruokaa eikä se sisällä mitään hyödyllisiä vitamiineja tai hivenaineita, joten sen välttäminen olisi viisasta ihan muutenkin vain. Kuitenkin liiallinen sokerin syönti on yhdistetty mm. ihottumiin, hiivainfektioihin, ummetukseen, nestepöhöön  jne. Oman kokemuksen mukaan täytyy vain nyökytellä päätä. Mainituista asioista omalle kohdalle napsahtaa kaksi. Itselle uutena asiana tuli se, että palaessaan sokeri syö elimistön hivenaine- ja antioksidanttivarastoja !! 

5.)    Maitohappobakteerivalmisteiden nauttiminen.  Mainoksien mukaan hyvien maitohappobakteerien lisääminen elimistöön vahvistaa vastustuskykyä. Minä en ollut ihan vakuuttunut asiasta vaan päätin testata asiaa. Tein kerran ihan kokeilumielessä testin nähdäkseni oliko noilla tuotteilla minkäänlaista vaikutusta omaan vastustuskykyyni. Testin toteutin syksyllä pahimpaan flunssa aikaan. Join joka päivä yhden maitohappobakteerivalmiste annoksen kahden kuukauden aikana. Sinä aikana eikä sen jälkeen tullut flunssaa. Eli jotain perää ainakin sillä kertaa asiassa oli.

6.)    Käsihygienia.  Tämä asia on itselle muutenkin tärkeä ja iskostunut päähän. Olen melkein fanaattinen käsien pesun kanssa. En ymmärrä niitä jotka eivät pese saippualla käsiään esim. vessassa käynnin jälkeen. Riittääkö oikeasti muka käsien huuhtelu pelkällä vedellä ykkös hädän jälkeen? 

7.)    Kuuma rommi.  Tätä juomaa ei pidä suinkaan väheksyä. Ohjeeseen tulee lämmintä (ei tulikuumaa) vettä, rommia 2-4 cl sekä makeuttamaan hunajaa. Jo yksi juoma lämmittää mukavasti kurkkua ja auttaa saamaan unen päästä kiinni. Ei välttämättä tehoa yksistään flunssan oireiin.

8.)    Raskaan liikunnan välttäminen.  Jos olo tuntuu sille että flunssa saattaa olla tulossa, niin silloin en lähde itseäni rääkkäämään salille vaikka se ohjelmassani olisikin. Skippaan sen ja kuuntelen mitä kehoni tarvitsee. Usein se on lepoa sohvalla lämpimän viltin alla. Seuraavana päivänä olo voi olla jo sen verran kohentunut, että voisi käydä tekemässä kevyen version salitreenistä tai rauhallisella kävelyllä.


Itsellä flunssan ehkäisy koostuu kaikista näistä asioista. Yleensä huomaan vastustuskyvyn alenemisen siten, että hampaita langatessa ikenistä tulee verta. Siinä vaiheessa rupean kiinnittämään enemmän huomiota käsihygieniaan, sokerin välttämiseen, terveelliseen ruokavalioon ja inkiväärijuoman nauttimiseen.



Flunssan hoidossa

1.)    Lepo. Flunssa kuluttaa muutenkin elimistöä  ja elimistö tarvitsee aikaa ja lepoa parantuakseen. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, sillä kaikille eivät sovi samat metodit jotka itselle sopivat. Levon määrä riippuu itse kustakin.

2.)    Sokerit minimiin myös tässä. Sokeri aiheuttaa myös tulehduksia joten yhden tulehduksen estäminen voi ehkäistä muiden puhkeamista.

3.)    Kuumat juomat.  Jos on oikein flunssainen olo ja nenä tukossa ja makuaisti hukassa on mielekkäämpää juoda kuumia juomia kuten inkiväärijuomaa, mustaviinimarjamehua, teetä jne. Monesti myös ruokahalu on hukassa joten silloin olisi tärkeää nauttia enemmän nesteitä.

4.)    Kuumia keittoja.  Kun kurkku on karhea kuin santapaperi, ei muuta oikein tee mieli syödä kuin kuumia hyvin maustettuja keittoja. Itselle vakiokeittoja ovat kanakeitto, jauhelihakeitto, juustoinen kaalimakkarakeitto ja kaikki tulisesti maustettuina.

5.)    C-vitamiini. Viimeistään tänä aikana nautin runsaammin appelsiineja ja mandariineja.

6.)    Mausteet ruuanlaitossa.  Myös flunssan aikana käytän valkosipulia ruuan maustamiseen.Myös ehkä tavallista tulisempaakin otetta tulee käytettyä, koska nenän tukkoisuuden ja makuaistin puutteen takia ruoka ei muutoin maistu miltään.




Inkiväärijuoman resepti                    

0,5 l vettä (kattilaan)
n. 1-2 cm tuoretta inkivääriä
hunajaa maustamiseen

Tuore inkivääri pilkotaan ohuiksi siivuiksi ja heitetään vesikattilaan. Kiehautetaan vesi jonka jälkeen juomaa keitellään miedolla lämmöllä 10-20 min. Tämän jälkeen inkiväärin saa ottaa pois. Juoma kannattaa jäähdyttää ja siirtää loput jääkaappiin, jossa se säilyy ainakin pari päivää. 

( kuvat lainattuja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti